Autoservice Pruijs officieel Erkend Duurzaam Plus

Volkswagen- en Seat-servicepartner Autoservice Pruijs BV is sinds 27 juni 2012 een officieel Erkend Duurzaam autobedrijf. Het certificaat ‘Erkend Duurzaam Plus’ is uitgereikt door René Lamers van de BOVAG aan directeur Wim Pruijs en is het bewijs dat Autoservice Pruijs in alle facetten van de bedrijfsvoering duurzame verbeteringen heeft doorgevoerd.

“Als ondernemer kun je niet meer om het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heen”, legt Wim Pruijs uit. “Binnen onze sector zijn steeds meer bedrijven daar van doordrongen en toen deze mogelijkheid zich voordeed zijn wij daar gelijk op ingegaan. Als dealer hebben wij al een jaar of tien onze ISO certificering, maar vandaag de dag wordt er ook door steeds meer van onze zakelijke klanten naar ons MVO en Duurzaamheidsbeleid gevraagd. Nu wij door de Bovag gecertificeerd zijn als Erkend Duurzaam Plus dealer geeft dat een stuk duidelijkheid en zichtbaarheid naar onze relaties, maar zeker ook naar ons personeel.”

De certificering die Autoservice Pruijs nu voor het bedrijf heeft, gaat een stap verder dan het Bovag Erkend Duurzaam Certificaat. Bij de scan van dit certificaat werken Bovag en ARN Recycling Services nauw samen en maken een scan van alle aspecten die te maken hebben met duurzaam ondernemen. Voor velen heeft dat te maken met milieuaspecten, maar dit gaat een stap verder. Er wordt naast afval en de totale doorloop daarvan binnen het bedrijf ook gekeken naar het energiebeleid van het betreffende dealerbedrijf. Na de eerste administratieve ronde bezoekt een onafhankelijk expert van ARN het bedrijf en voert daar een uitgebreide audit uit. “Voor ons als dealer is dit een volgende stap in ons MVO-beleid en dat levert ons vanaf nu zeker meerdere voordelen op. Om voor deze certificering in aanmerking te komen dienen alle bedrijfsprocessen op het gebied van duurzaamheid nauwkeurig omschreven te worden. Steeds vaker wordt ons daar vanuit de klant gevraagd naar de milieuaspecten en dat gaat verder dan alleen de afvoer van het afval. Voor hen is ook van belang hoe wij met andere aspecten omgaan, omdat zij dat vaak weer voor hun MVO hoofdstuk bij een aanschaf moeten meenemen. Je ziet het ook steeds vaker in aanbestedingen voor onderhoud staan. Dit certificaat biedt op dat punt alle duidelijkheid. Wij zijn een van de eerste dealers in het noorden met een dergelijke certificering en zijn daar uiteraard trots op”, besluit Wim Pruijs.

Wat betekent Erkend Duurzaam Plus concreet in de dagelijkse praktijk van het autobedrijf? Op die vraag heeft Wim Pruijs een helder antwoord. “Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam handelen in onze bedrijfsvoering verankerd. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld alleen nog maar stille en zuinige banden verkopen en de gebruikte banden op een milieuvriendelijke wijze afvoeren. Datzelfde geldt voor de afgewerkte smeermiddelen en andere onbruikbare materialen. We hebben groene stroom en gaan zuinig om met energie.”

Ook als werkgever heeft Autoservice Pruijs zijn zaken op orde. Duurzaam betekent in dat opzicht dat er aandacht is voor het welzijn van de medewerkers door goede arbeidsomstandigheden en toekomstperspectieven te bieden. Tevens is er sprake van een actief minderhedenbeleid.

Uiteraard draait het bij duurzaam ondernemen in het autobedrijf ook om het aanbieden van duurzame mobiliteit. Zo zijn de verhuurauto’s van Autoservice Pruijs dan ook allemaal schone en zuinige Bluemotion modellen van Volkswagen. “Wij merken dat er steeds meer vraag is naar huurauto’s met een lage CO2-uitstoot en laag brandstofverbruik. Als geen ander kunnen wij onze klanten informeren over de mogelijkheden van schone mobiliteit; ook in onze werkplaats wordt op een duurzame manier gewerkt met duurzame materialen.”

Het certificaat Erkend Duurzaam Plus is onderdeel van de BOVAG Duurzaam Ondernemen Scan en wordt getoetst door Auto Recycling Nederland (ARN). Het certificaat is een jaar lang geldig en wordt na een audit voor een jaar verlengd.