APK keuring

Sommige dingen in het leven moeten gewoon. Een van die dingen is de APK. De algemene periodieke keuring is nu eenmaal wettelijk verplicht. Niet zonder reden. Het zorgt voor de verhoging van de verkeersveiligheid en de bescherming van het milieu. De leeftijd van uw auto en de brandstofsoort bepalen de regelmaat. Wanneer moet u weer langs?

Wat gebeurt er met uw Volkswagen tijdens een APK keuring?

Tijdens een APK worden alle zaken nagekeken die ervoor zorgen dat u zo veilig en zo milieuvriendelijk mogelijk rondrijdt. Het gaat dus om wielen, banden, stuurinrichting, remmen, carrosserie, wielophanging, verlichting, uitlaat, uitlaatgassen, vergrendeling, voorruit, autogordels, spiegels en claxon. Verder controleert de APK-keurmeester ook de gegevens van het kentekenbewijs. Zonder het kentekenbewijs kan hij uw voertuig niet afmelden. Vergeet dit dus niet mee te nemen bij een APK.

Veranderingen in de APK Keuring

Sinds 1 januari 2008 zijn de APK-regels veranderd. Auto’s met benzine- en/of elektromotor en toegelaten na 1 januari 2005 hoeven minder vaak terug te komen voor een APK dan auto’s die op diesel of gas rijden. Het complete overzicht:

Personenauto’s en lichte bedrijfs- voertuigenBrandstofWanneer keuren?
Datum eerste toelating na 1 januari 2005Benzine- en/of elektromotorEerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na twee jaar, daarna elk jaar
Diesel, gas of anders, evt. in combinatie met elektrischEerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating voor 1 januari 2005AlleEerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouderAlleEens per 2 jaar
Datum eerste toelating voor 1 januari 1960AlleGeen APK plicht

Wanneer moet ik mijn auto laten keuren?

Als uw personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kilo) al eerder is gekeurd, staat de datum vermeld op het APK-rapport. U kunt ook uw kentekengegevens op de website van het RDW invullen.

Tips

Laat de APK samenlopen met de onderhoudsbeurt van de auto. Het scheelt u tijd én geld. Bij een grote beurt of jaarbeurt is de APK namelijk gratis.

U kunt uw Volkswagen tot 2 maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oorspronkelijke vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd.

Tijdelijk €25 voor uw APK

Autoservice Pruijs heeft nu tijdelijk een extra voordelig aanbod. Voor Volkswagens met een benzine- of dieselmotor betaalt u slechts € 25,- voor uw APK. Deze prijs is inclusief 4-gas meting/roetmeting, afmeldkosten en BTW en gelden voor auto’s met zowel benzine- als diesel-motoren.